Ülkemizde son yıkıcı depremler 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelmiştir. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ilk deprem saat 04:17’de 7.7 büyüklüğünde, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise aynı gün saat 13:24’te meydana geldi. Resmi rakamlara göre, bu depremler nedeniyle 50.783 kişi hayatını kaybederken 115.353 kişi yaralanmış ve 37.984 binanın yıkıldığı raporlanmıştır. Türkiye gibi depremleri sürekli yaşayan ülkelerde, geçmişte meydana gelmiş büyük depremlerle ilgili bilgilere ulaşılarak yaşanan olumsuzluklardan ders almak, bundan sonraki depremlerde meydana gelebilecek maddi zarar ve can kayıplarını en aza indirmek bakımından son derece önemlidir.
“ Isparta nüfusunun yaklaşık % 93’ünden fazlası 1. derece deprem bölgesinde”
Isparta İlimiz, 475 yıllık tekrarlanma periyoduna karşılık gelen ivme değerleri ile hazırlanan Türkiye deprem riski dağılım haritasında genel olarak birinci derecedeki deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Isparta nüfusunun yaklaşık % 93’ünden fazlası 1. derece deprem bölgesinde, % 7 civarında bir oranı da 2. derece deprem bölgesinde yaşamaktadır. 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritasında da Isparta İlimizin en büyük ivme değerlerinin yüksek olduğu görülmektedir. İlimizin deprem haritalarındaki risk durumu ve ülkemizde yaşanan son büyük depremlerin meydana getirdiği kayıplar da dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda; depreme yönelik hazırlık çalışmalarının gözden geçirilmesi ve alınması gereken tedbirlerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla, konuyla ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerin katılımıyla 13-14 Haziran 2023 tarihlerinde Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı gerçekleştirilmiştir.
Toplam 7 oturum halinde gerçekleştirilen Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı, Isparta Belediyesi, Üniversitelerimiz, Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü başta olmak üzere kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi, İlimizde yaşanabilecek yıkıcı bir deprem öncesi ve sonrasında alınacak önlemlerin değerlendirilmesi açısından yaralı ve önemli bir çalışma olmuştur. Çalıştay kapsamında düzenlene oturumlarda, Isparta İlinin Zemininin Sismolojik ve Jeolojik Yapısı, Zeminin Statik ve Dinamik Özellikleri; Temel Sistemleri ve Zemin İyileştirme Yöntemleri; İlimizdeki Mevcut Yapı Stokunun Bina Risk Tespitinin Yapılması Metodları, Riskli Binaları Güçlendirme Yöntemleri; İlimiz Genelinde Yapılan ve Yapılacak Olan Kentsel Dönüşüm Çalışmaları, Karşılaşılan Sorular ve Çözüm Önerileri; Yeni İnşa Edilecek Yapılar İçin Proje, Uygulama ve Denetim Önerileri; Devam Eden Yapılarda Denetim Etkinliğinin Artırılması ve Uygulamadaki Eksiklikler; Yapılan Oturumların Genel Değerlendirmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.