Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyanın Öğrenmesi En Zor 10 Dili Açıklandı! Peki Türkiye Kaçıncı Sırada ?

Dünyada 6.900’ün üzerinde farklı dil bulunmakta ve bunların çoğu Asya’da konuşuluyor. Bunlardan bazıları, özellikle dil öğrenmeye yeni başlayanlar ve Türkçe ve İngilizce konuşan kişiler için ciddi zorluklar yaratmaktadır.

Dünyada 6.900'ün üzerinde farklı

Dünyada 6.900’ün üzerinde farklı dil bulunmakta ve bunların çoğu Asya’da konuşuluyor. Bunlardan bazıları, özellikle dil öğrenmeye yeni başlayanlar ve Türkçe ve İngilizce konuşan kişiler için ciddi zorluklar yaratmaktadır. Ancak, bir dilin zorluk derecesi, kişisel yeteneklere, öğrenme tarzına ve hedef dilin benzerliklerine göre değişebilir. Bu yazıda, dünyadaki bazı en zor dilleri inceleyeceğiz.

Mandarin Çincesi

Çin Anakarası, Tayvan ve Singapur’un resmi dili olan Mandarin, dünyada en çok konuşulan ikinci dil olup, 1.118 milyardan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. Mandarin, tonlu bir dil olmasının yanı sıra, binlerce karakterden oluşan karmaşık bir yazı sistemi kullanır. Tonlar, kelimelerin anlamlarını değiştirebilir, bu da öğrenicilerin zorlanmasına neden olabilir. Ayrıca, dilde kullanılan basitleştirilmiş ve geleneksel karakterler, öğrenmeyi daha da karmaşık hale getirebilir.

Mandarin’de “Merhaba”: 你好 (Nǐ hǎo)

Arapça

Arapça, dünya çapında geniş bir konuşucu kitlesine sahip olmakla birlikte, özellikle batılı öğreniciler için zorlayıcıdır. Arapça, sağdan sola yazılan, sesli harflerin genellikle görünmediği, lehçe çeşitliliği oldukça yüksek bir dil olup, grameri de karmaşıktır. Aynı zamanda, telaffuzda zorluklar ve farklı lehçeler öğrenicilerin işini daha da zorlaştırır. ABD Dış Hizmetler Enstitüsü’ne (FSI) göre, Arapça dilini öğrenmek, 88 hafta süren bir çaba gerektirir.

Arapça’da “Merhaba”: مرحب (mrhban)

Japonca

Japonca, üç farklı yazı sistemiyle yazılır: Kanji (Çin karakterleri), Hiragana ve Katakana. Dilin yapısı, özne-nesne-fiil sırasına dayalıdır ve İngilizce’den farklıdır. Ayrıca, Japonca’da kelimelerin anlamını belirleyen ince nezaket seviyeleri vardır, bu da dilin öğrenilmesini daha karmaşık hale getirebilir. FSI’ye göre, Japonca öğrenmek de uzun süreli bir çaba gerektirir.

Japonca’da “Merhaba”: こんにちは (Kon’nichiwa)

Korece

Korece, kendine özgü Hangul yazı sistemiyle bilinir. Bu yazı sistemi, 14 ünsüz ve 10 ünlü harften oluşan bloklar halinde düzenlenmiştir. Korece dilinde, fiil son ekleri, kelimenin anlamını değiştirebilir ve aynı zamanda çok çeşitli nezaket seviyeleri bulunur. Korece grameri, İngilizce’den oldukça farklıdır ve öğreniciler için zorluk yaratabilir.

Korece’de “Merhaba”: 안녕하세요 (annyeonghaseyo)

Telugu

Hindistan’ın Andhra Pradesh ve Telangana eyaletlerinde konuşulan Telugu, Dravid dillerinin bir parçasıdır. Hem yazım hem de gramer yapısı oldukça karmaşıktır. Ayrıca, Tamil ve Kannada gibi diğer Dravid dillerine aşina olmayanlar için Telugu’nun öğrenilmesi oldukça zor olabilir.

Telugu’da “Merhaba”: హలో (Halō)

Kantonca

Kantonca, özellikle Hong Kong ve Makao’da konuşulmaktadır ve yaklaşık 85,5 milyon kişi tarafından kullanılır. Mandarin’den farklı olan Kantonca, daha fazla ton kullanımı ve daha karmaşık bir dilbilgisine sahiptir. Kantonca’da, tonlama, kelimenin anlamını değiştiren önemli bir özelliktir.

Kantonca’da “Merhaba”: 你好 (Nǐ hǎo)

Lehçe

Lehçe, Polonya’da yaygın olarak konuşulmakta ve dilbilgisi açısından oldukça karmaşıktır. Durumlar, fiil çekimleri ve diakritik işaretler, dilin zorluk derecesini artıran faktörlerdir. Lehçe’nin yazı sistemi Latin alfabesini kullansa da, dilbilgisel zorlukları nedeniyle öğrenmesi oldukça zaman alıcıdır.

Lehçe’de “Merhaba”: Witam

Fince

Fince, 15 farklı durum ve zengin bir fiil çekimi sistemi içerir. Aynı zamanda, dilin kelime yapısı ve grameri İngilizce’den oldukça farklıdır. Fince öğrenmek için 44 hafta, yani yaklaşık 1.100 ders saati gerektiği belirtilmektedir.

Fince’de “Merhaba”: Hei

Rusça

Rusça, Kiril alfabesi kullanır ve çok sayıda çekimli fiil ve kelime son eki içerir. Bu da Rusça’nın öğreniciler için zorlu bir dil olmasına neden olur. Rusça’nın cümle yapısı da İngilizce’den farklıdır, bu nedenle dil öğrenirken sözcüklerin hangi bağlamda kullanıldığını anlamak önemlidir.

Rusça’da “Merhaba”: привет (privet)

İzlandaca

İzlanda’nın resmi dili olan İzlandaca, çok sayıda dilbilgisel durumu ve karmaşık fiil çekimleri içerir. Dil, Norveççe’nin eski bir formuna dayanmakta olup, gramer yapısı açısından oldukça zorlayıcıdır.

İzlandaca’da “Merhaba”: Halló

Diğer Zor Diller

Bunlar dışında, Danca, Hintçe, Macarca, Somalice, Türkçe, Vietnamca gibi diller de öğrenmesi zor diller arasında yer alır. Ancak, dilin zorluğu kişisel deneyime, kültürel bağlama ve bireyin dil öğrenme yeteneklerine bağlı olarak değişebilir.

Dünyanın en zor dili konusu her zaman tartışmalıdır çünkü dilin zorluğu kişisel bir deneyimdir. Ancak, yukarıda belirtilen diller, dil öğrenmeye çalışanlar için sıkça karşılaşılan zorlukları temsil eder.

Dünyanın en zor 20 dili hangileridir?

Dünyanın en zor 20 dili şöyle:

Mandarin Çincesi
Arapça
Japonca
Korece
Macarca
Fince
Navahoca
İzlandaca
Bask
Rusça
Lehçe
Tayca
Vietnam
Tibetli
Gürcü
Amharca
Moğolca
Kantonca
Bengalce
Türkçe

Dünyanın En Zor Dilleri Arasında Türkçe Kaçıncı Sıradadır?

Türkçe aslında bakılırsa çok zor olmayan diller içerisinde gelmektedir. Her ne kadar Avrupa illeri ile beraber İngilizce üzerinden farklılık gösterse bile, Türkçeyi anlamak diğer dillere göre daha mümkündür. Öyle ki Türkçeyi dünyanın en zor dilleri arasında 18. sırada yer alır. Zamanda zengin yapısı ile beraber dünyanın en önemli dillerinden biri olduğunu ifade etmek mümkün. Üstelik dünya çapında 400 milyondan fazla insanın konuştuğu bir dildir.