Grip aşısı fiyatına zam geldi! SGK ödemiyor…

Kış aylarının yaklaşması ile beraber havalar yavaş yavaş soğukluğunu göstermeye başladı. Eylül ayı itibarıyla grip aşıları eczanelerde satışa sunulmuş durumda. Ancak, SGK'nın ödeme listesinde yer almayan grip aşısını almak isteyenler, aşı ücretini kendi ceplerinden ödemek zorunda.

2024 senesi itibarıyla grip aşısının fiyatı geçtiğimiz yıla göre yüzde 128 artarak 560 lira olarak belirlenmiş.

Ücretsiz grip aşısı olma hakkına sahip olan gruplar, SGK tarafından duyuruldu. Bu gruplar arasında:

Koruma süresi 6-8 ar arasında

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Başkanı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, gribin aşılanma ve antiviral ilaçlarla önlenebileceğine dikkat çekti. Grip, ilk 24 ile 72 saat arasında bulaşıcı hale gelmesi nedeniyle, hastalanmadan önce bile başkalarına virüsü bulaştırma riski taşıyor.

Mevsimsel grip, her yıl Türkiye’de ve dünyada milyonlarca insanı etkileyerek hastane yatışlarına ve ölümlere neden olabiliyor. Tüysüz, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın aşılamanın önemini her sene vurguladığını belirtti. Grip virüsü sürekli değiştiği için, her yıl yeni aşıların geliştirilmesi gerektiğini ve aşıların 3-4 alt grup virüs eklenerek güncellendiğini ifade etti.

Aşılar güvenilir olsa da yüzde 100 koruma sağlamıyor; ancak birçok grip türüne karşı bağışıklık geliştiriyor ve hastalanma riskini azaltıyor. Aşıların, eylül ve ekim aylarında yapılması öneriliyor. Aşı yapıldıktan iki hafta sonra, kişi mevcut influenza virüsüne karşı bağışıklık kazanıyor. Çocuklar, 6 aydan itibaren grip aşısı olabiliyor; 9 yaşına kadar ise 4 haftalık aralıklarla yılda iki doz aşı olmaları gerekiyor. Yetişkinler için ise yılda tek doz aşı yeterli oluyor.

Özellikle kimler grip aşısı olmalı ?

*5 yaşından küçük çocuklar,

*65 yaş ve üstü yetişkinler,

*Sağlık çalışanları,

*Hamile veya doğum sonrası 2 haftaya kadar olan kadınlar,

*Huzurevleri ve uzun süreli bakım tesisleri sakinleri,

*Astımı olanlar,

*Nörolojik ve nörogelişimsel durumlar (beyin, omurilik ve periferik sinir ve kas bozuklukları, örneğin serebral palsi, epilepsi, felç, zihinsel engel, orta ila şiddetli gelişimsel gecikme, kas distrofisi ve omurilik yaralanması dahil),

*Kronik akciğer hastalığı (örneğin, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kistik fibroz),

*Kalp hastalığı (örn. Konjenital kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı),

*Kan bozuklukları (örneğin, orak hücre hastalığı),

*Endokrin bozuklukları (örn. Diabetes mellitus),
*Böbrek hastalıkları,

*Karaciğer hastalıkları olanlar,

*Metabolik bozukluklar (örneğin kalıtsal metabolik bozukluklar ve mitokondriyalbozukluklar),

*Hastalık (örn., HIV, AIDS, kanser) veya ilaç (ör., Kemoterapi veya radyasyon tedavisi, kronik glukokortikoidler) nedeniyle zayıflamış bağışıklık sistemi,

*Uzun süreli aspirin tedavisi gören 19 yaşından küçük çocuklar,

*Aşırı obezitesi olan kişiler (vücut kitle indeksi [BMI] ≥40)

Exit mobile version