Gülbirlik Yönetim Kurulu 2023 yılı bir kilo Gülçiçeği bedelini brüt 51 lira olarak belirledi. Böylece geçen yıla göre Gülçiçeği kilogram fiyatında yüzde 100’ün üzerinde artış yaşanmış oldu. Daha önce üreticiye kilo başına 20 lira peşin ödeme yapan Gülbirlik kesintilerden sonra üreticiye 30 liralık fiyat farkını önümüzdeki hafta içerisinde kooperatifler kanalıyla ödemeye başlayacak.
Gül üreticilerinin meraklı bekleyişi sona erdi ve gülçiçeği fiyatı belirlendi. Kurulduğu 1954 yılından bu yana üreticinin daima yanında olan Gülbirlik 2023 yılı gülçiçeği kilogram bedelini brüt 51 lira olarak belirledi. Gülbirlik, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir başkanlığında yapılan toplantı sonunda Gülçiçeği kilogram bedeli 51 lira olarak belirlenirken, kesintilerden sonra üreticiye 50 lira olarak yapılacak ödemelerin ise kısa sürede tamamlanması kararı alındı. Üreticiye geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu kampanya döneminde de toplanan gül miktarı kadar kilo başına 20 lira peşin ödemede bulunulmuştu. Aradaki 30 liralık fiyat farkı ise önümüzdeki günlerden itibaren Kooperatifler kanalıyla ortaklara ödenmeye başlanacak.
FİYATI TESPİT EDERKEN İNCE ELEYİP SIK DOKUDUK
2023 Gülçiçeği fiyatının tespitinde hem üreticinin hem de Birliğin menfaatlerini dikkate aldıklarını belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Bilindiği gibi 2023 yılı gül çiçeği sezonunu 14 Temmuz 2023 tarihinde hayırlısı ile kazasız belasız tamamlamıştık. Bu yıl yaklaşık 50 gün süren gülçiçeği alım kampanyamız sonunda gülçiçeği rekoltesi olumsuz hava şartları nedeniyle 10 bin ton civarında gerçekleşti. Geçtiğimiz yıllara göre rekolte de yüzde 30’luk bir düşüş yaşanmış oldu. Biz kampanyanın bitimine müteakip hemen pazarlama çalışmalarımıza başlayarak yurt dışı satışlarımızı gerçekleştirdik. Bizler Yönetim Kurulu olarak üretici ortaklarımızın böylesi sıkıntılı bir ortamda aile bütçelerine bir nebze de olsa katkı sağlamak ve rahatlatmak için Birliğimiz ve Rosense A.Ş.’nin imkanlarını birleştirerek yaptığımız çalışma ve değerlendirmeler sonucunda 2023 yılı gül çiçeği kilogram fiyatını brüt 51 lira olarak olarak belirlemiş olduk. Geçen yıl biliyorsunuz gül çiçeği kilogram fiyatı 24 lira 25 kuruştu. Geçen yılla kıyasladığımızda yüzde 100’un üstünde bir artış yaşanmış oldu, ödemelere önümüzdeki günlerde başlamış olacağız. Zaten biliyorsunuz bu yılki kampanya döneminde biz üreticilere kilogram başına 20 lira peşin ödemede bulunmuştuk. Kesintilerden sonra geri kalan 30 liralık farkı da hesaplayıp üreticilerimize olan borcumuzu tamamen ödemiş olacağız” dedi.
“GÜLBİRLİK OLARAK EN İYİ FİYATI BELİRLEDİĞİMİZE İNANIYORUM”
Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, gül çiçeğinin Isparta ekonomisine büyük katkı sağladığını hatırlatarak, GÜLBİRLİK olarak üreticinin alın terlerinin karşılığını alabilmeleri için ellerinden gelen bütün gayreti sarf ettiklerini ve verilebilecek en iyi fiyatı belirlediklerini söyledi. Çelik bu yılki kampanya dönemine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, “2023 yılı kampanyamız sonunda üreticilerimizden satın aldığımız gülçiçeğini en iyi şekilde değerlendirerek gülyağı ve gül konkreti şeklinde değerlendirdik. Bu ürünlerimizin pazarlanması noktasında da yurt dışı ziyaretlerimiz oldu, müşterilerimizle yaptığımız görüşmeler sonunda pazarladığımız ürünlerin satışından elde ettiğimiz gelirin durumuna göre bu yılki gülçiçeği kilogram bedelini 51 lira olarak belirlemiş olduk. Üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Şartlar ve imkanlar dahilinde en iyi fiyatı belirlediğimize inanıyorum” dedi.
BU YILKİ KAMPANYA 50 GÜN SÜRMÜŞTÜ
2023 Gülçiçeği alım kampanyasının bu yıl 50 gün sürdüğünü hatırlatan Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “13 bin ton civarında rekolte beklerken hava şarları nedeniyle bu yıl rekolte 10 bin ton dolayında gerçekleşti. Her ne kadar rekolte de yüzde 30’luk bir kayıp sözkonusu olsa da biz Gülbirlik olarak hedeflediğimiz ölçüde gülçiçeği satın almanın mutluluğunu yaşadık. Gülçiçeği alım kampanyası boyunca Gülbirlik olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bu yıl kampanya döneminde yaşanan yoğun yağışlar gülçiçeği rekoltesinin düşmesine neden oldu” dedi.
ÖDEMELER PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLAYACAK
Bu arada kısa adı GÜLBİRLİK olan ve yaklaşık 5 bin ortaklı Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği bu yılki kampanya döneminde üreticilere yaptığı 20 liralık ön ödemeyi Birliğe bağlı 6 Kooperatif kanalıyla peşin olarak yapmıştı. Geri kalan 30 liralık fiyat farkı da yine Kooperatifler kanalıyla üretici ortaklara ödenecek.
HER ZAMAN ÜRETİCİMİZİN YANINDA OLDUK
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, üreticilerin kendileri için olmazsa olmazlar arasında olduğunu belirterek, “Biz onların haklarını en az kendimiz kadar düşünüyoruz. Üreticilerimiz bizim için vazgeçilmezlerimizdir. Onlar var ise Gülbirlik var.
Çünkü bizim kooperatifimizin olmadığı yerde biz olmayacağız. Dolayısıyla onları yaşatmak, onları üretime katkı sağlamaya devam ettirmek için en iyi fiyatı vererek gülü, gülcülüğü, sektörü bütünüyle gelecekteki nesillere aktarma gibi bir misyonumuz ve görevimiz var. Bu bilinçle çalışıyoruz.” dedi.
Çelik, “Biz biliyorsunuz Gülçiçeği bedelini her yıl kampanyamız bittikten sonra kazancımıza bakıp ona göre bir fiyat tespit ediyoruz. Bu geçmişte de böyle oldu, bugün de böyle oldu, yarın da öyle olacak. Ama şunu özellikle belirtmek istiyorum bu zamana kadar üreticilerimizi bu konuda hiç mağdur etmedik, piyasanın en yüksek rakamını vermek için elimizden gelen gayreti gösterdik.” şeklinde konuştu.
GÜLCÜLÜĞÜN DUAYENİ İSMAİL EFENDİYİ DE RAHMETLE ANIYORUZ
Öte yandan Gülbirlik Genel Müdürü Çelik, açıklamasının son bölümünde Isparta’ya gülü getiren ve gülcülüğün gelişmesine katkı sağlayan merhum Müftüzade İsmail Efendiyi de rahmetle andıklarını belirterek, “Gülcülük sektörünün bölgemizde gelişmesinde büyük emeği geçen ve bölge ekonomisi ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlanmasında her türlü fedakarlıktan çekinmeyen gülcülüğün duayeni merhum Müftüzade İsmail Efendi başta olmak üzere, ebediyete intikal etmiş olan Gülbirlik kurucularını ve emeği geçen tüm üreticileri rahmet ve minnetle yad ediyoruz” dedi.