Isparta’da Çiftçilere Destek

Türkiye'de aspir bitkisinin yüzde 10'dan fazlasının üretiminin yapıldığı Isparta'da, atıl kalan kıraç tarım arazileri aspir yetiştirilerek ekonomiye kazandırılıyor

Türkiye’de aspir bitkisinin yüzde 10’dan fazlasının üretiminin yapıldığı Isparta’da, atıl kalan kıraç tarım arazileri aspir yetiştirilerek ekonomiye kazandırılıyor. Kentte son yıllarda ekimi artış gösteren aspir, özellikle yağ üretiminde kullanıldığından ayçiçeği ve zeytine alternatif olarak değerlendiriliyor. TÜİK’in 2023 verilerine göre, Türkiye’de 321 bin 298 dekar alanda üretimi yapılan aspir bitkisinin yüzde 10’dan fazla kısmı Isparta’da bulunuyor. Halk arasında “kır safranı” olarak da bilinen aspir, yağ oranı açısından oldukça zengin bir bitki.

Kentte geçen yıl 40 bin 700 dekar arazide ekimi yapılan aspirin Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce kıraç alanların tarıma kazandırılması çalışmasıyla bu yıl ekim alanı 3 katına çıkarıldı. “Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi” projesi kapsamında yüzde 75 hibe destekli 40 ton aspir tohum dağıtılan Yalvaç ilçesinde de çiftçiler, aspir üretimine ilgi gösteriyor.

Exit mobile version