Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSRAİL HASTANEYİ HEDEF ALDI: EN AZ 500 ÖLÜ!

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik başlatılan “Aksa Tufanı” adlı saldırının ardından bölgedeki çatışmalar 11. gününde de sürüyor.

İsrail güçleri bugün de saldırılarına devam etti. Birleşmiş Milletler, Gazze’de El-Megazi Mülteci Kampı’nda BM’ye bağlı bir okulun hedef alınması sonucu en az 6 kişinin öldüğünü duyurdu.

Akşam saatlerinde ise İsrail güçleri, Gazze’de “Ahli Arab” hastanesini hedef aldı. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Saldırı, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ziyareti öncesine denk geldi.

Ölenler arasında hastaların yanı sıra binaya sığınan yüzlerce kişinin de bulunduğu bildiriliyor.

Saldırıya ilişkin İsrail ordusundan yapılan ilk açıklamada, “Hastane bombalamasına dair henüz detaylara sahip değiliz” denildi.

Hamas, hastane saldırısının savaş suçu olduğunu ve bir soykırım olduğu yönünde açıklama yaptı.

Saldırının ardından Filistin’de 3 günlük yas ilan edildi.

İsrail çatışmaların ilk günüden itibaren Gazze’ye gireceğini dillendiriyordu.

İsrail ordusundan yapılan son açıklamada başka seçeneklerin de masada olduğu ifade edildi. İsrail ordu sözcülüğü, “Kara operasyonundan bahsediliyor ama sonraki aşama başka bir şey de olabilir” açıklamasını yaptı.

Ayrıca “Gazze’de insani ateşkesin olmadığı” da belirtildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında can kaybının 3 bine yaklaştığını, 12 bin 500 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Gazze’de hayatını kaybeden çocukların sayısı ise 940’a yükseldi. Saldırılarda 1032 kadın da yaşamını yitirdi.

İsrail’in saldırılarında her 5 dakikada 1 Filistinli hayatını kaybediyor. Her bir saatte 3 çocuk can veriyor.

Ayrıca “Gazze’de insani ateşkesin olmadığı” da belirtildi.

İsrailli bir yetkili ise  şimdiye kadar Gazze’de 5 bin Hamas hedefini vurduklarını sivil kayıpların önüne geçmek için çok sayıda saldırıdan vageçtiklerini kaydetti.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, insani yardımların Refah Sınır Kapısı’nda beklediğini ancak İsrail’in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını söyledi. Şukri, “Mısır’ın Gazze Şeridi’ndeki gerilimi kontrol altına alma çabaları sürüyor.” dedi.

İsrail eski iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Yakov Peri, İsrail hükümetinin abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirler için Hamas’a aracılar vasıtasıyla mesaj gönderdiğini ancak henüz yanıt gelmediğini söyledi. İsrail’in rehine konularına alışkın olduğunu ancak şu ana kadar 200 İsraillinin esir alındığı durumun hiç yaşanmadığını dile getiren Peri, “İsrail insani davranarak Hamas’ı da insani davranmaya zorlamalı.” dedi.

İsrail’in Hamas’a aracılar vasıtasıyla mesaj gönderdiğini belirten Peri, “İsrail yaralı, yaşlı ve genç esirler için insani koridor açılmasını teklif etti. Şu ana kadar Hamas’tan yanıt gelmedi.” diye konuştu. Peri, İsrail’in gönderdiği mesajda Hamas’a ne sunduğuna ilişkin soruya “Hamas yanıt verirse ve buna bir bedel biçerse biz de müzakere ederiz.” şeklinde cevap verdi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde yer alan el-Kerame Hastanesinin yanı başındaki binaları bombaladığını belirtti. Hava saldırıları sonucu Kerame Hastanesinde de oluşan ciddi hasar sebebiyle hizmet dışı kaldığını belirten Kudra, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Avrupa-Gazze Hastanesi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından kurulmuş sahra hastanesinin de İsrail saldırıları sebebiyle zarar gördüğü bilgisini paylaştı.

Hamas, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde sivillerin öldürülmesinden, bölgede insani yardım koridoru açılmasına ilişkin tasarıyı reddeden ülkeleri sorumlu tuttuğunu açıkladı.

Açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki sivil kayıplardan, BMGK’de insani koridorların açılmasına ilişkin karar tasarısını reddeden ülkeleri sorumlu tutuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki sivillere yardım amacıyla insani koridorların açılması için ateşkes çağrısında bulunan Rusya’nın BMGK’deki karar taslağına karşı oy kullanan ülkelerin tutumlarını kınadığı vurgulandı.
Bu tür adımların, “İsrail’e daha fazla suç işlemesi, tüm uluslararası ve insani sözleşmeleri, normları, yasaları açıkça ihlal ederek 2 milyondan fazla Filistinliye yönelik soykırımını tırmandırması için yeşil ışık yaktığı” belirtildi.

Rusya’nın Gazze’de “insani ateşkes” çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı 15 üyeli BMGK’de oylanmıştı. Tasarı, 5 “evet” oyu alırken, 6 “çekimser” ve 4 “hayır” oyuyla reddedilmişti. ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya “hayır” oyu kullanmıştı. Rusya’nın karar tasarısında birebir Hamas’tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınanmıştı.