“Kentsel Dönüşüm Bakanlığına Geçti”
Kentsel Dönüşüm Yetkisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yeni kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığına geçti.
“%50+1 Çoğunluk Dönüşüm İçin Yeterli ”
Üçte iki çoğunluk yerine artık %50+1 çoğunluk dönüşüm için yeterli.
” Rezerv Alan Tanıtımında Değişiklik Yapıldı “”
Kanunda ‘rezerv alan’ tanımında düzenleme yapıldı. Bu düzenlemenin gerekçesinde, uygulamada açılan davalarda, herhangi bir taşınmada rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesi için meskun alanlar (imar planı belirlenmiş, iskanı alınmış alanlar) dışında olması gerektiği yönünde değerlendirme yapılarak hüküm kurulduğu, yerleşim yerlerinde yer alan parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinin mümkün olmasının amaçlandığı belirtildi.
” Bakanlık İstediği Binayı Rezerv Yapı Alanına Sokabilir”
Halk arasında bir tedirginlik var; ” Binamızı elinizden alacaklar, Bakanlık istediği binayı rezerv yapı alanına sokabilir.” Bakanlık, rezerv yapı alanı tanımını özellikle dönüşüme tabi olan alanlarda uyguluyor. Bu tedirginlikler ivedilikle çıkarılacak olan kanunun yönetmeliği ile giderilmelidir. Maddeler acilen net ifadelerle açıklanmalıdır.
“Özel Sektöre de Buranın Yapımı Verilebilir ”
Bu rezerv yapı alanı ilan edilmiş olan yerlerde Başkanlık, resen veya yetki devri suretiyle özel sektöre de buranın yapımını verebilir.
“Riskli Alandan Rezerve Geçiriyorlar.”
Dönüşüm alanı ilan etme konusunda daha çok dönüşemeyen alanlar, örneğin gecekondu bölgeleri… Yapı stoğunun problemli olduğu alanlarda, hem dönüşemeyen alanların dönüştürülebilmesi, gecekondu bölgelerinde de hızlı bir dönüşümün sağlanması, riskli alan ilanının sıkıntılı olması ve sürecin uzaması sebebiyle rezerv yapı alanına geçiyorlar.
“Daha Hızlı Dönüşüm ”
Onun dışındaki rezerv yapının şu andaki tanımında, yerleşim yerlerinde de riskli alan ilan etmeden, daha hızlı bir şekilde dönüşüm alanı ilan edebileyim diyorlar. Özetle riskli alan kavramı yerine, rezerv yapı alanı kavramı geliyor hayatımıza.
“Kiracılara Riskli Yapı Tespitinin Engellenmesi Gerekiyor ”
Riskli yapı tespiti Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idarece (Belediye, Özel İdare) başvuru olmaksızın yapılabilecek. Değişiklik şöyle ifade edildi: “Uygulamada bazı maliklere veya kiracılara riskli yapı tespiti yapılmasının engellendiği ve kendi bağımsız birimlerinden tespit için numune alınmasına müsaade edilmediği görüldüğünden, riskli yapı tespitinin, gerekmesi halinde mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle kapalı kapılar veya alanların açtırılması suretiyle yapılabilmesine imkan sağlanabilecek.”
“İhtiva Eden Tutanak, Riskli Yapıya Asılacak”
Riskli yapı tespitine ilişkin bilgileri ihtiva eden tutanak, riskli yapıya asılacak, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirim yapılacak ve ilgili muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilecek. Tespite ilişkin bilgileri ihtiva eden tutanağın muhtarlıkta yapılacak, ilanın son günü hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılacak.
“Maliklere 90 Günden Fazla Olmamak Şartı İle Süre Verilecek ”
Riskli yapıların yıktırılması için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek.
“Yıktırma Masrafları Malikler’den Tahsil Edilecek”
Tahliye engellenirse kolluk kuvvetleri tahliye yapacak.Başkanlık veya idare tarafından yapılan veya yaptırılan riskli yapı tespit, tahliye ve yıktırma masrafları, hisseleri oranında maliklerden tahsil edilecek.
“Muhtarlıkla Yapılan İlanın Son Günü ”
Tahliye ve yıktırmaya ilişkin işlem, muhtarlıkta yapılan ilanın son günü ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılacak.
“Mutlaka E Devlet Kapısından İlan Edilecek”
Hem binanın riskli yapı tespiti hem tahliye ve yıkım tebligatları hem 15 günlük ihtar süreci, hem de açık artırma tebligatın bizzat kişiye edilmeden, gerek kapıya asılarak, gerekse de muhtarlığa tebliğ edilerek ama mutlaka e-devlet kapısından ilan edilerek yapılmasını sürecin çok hızlandırılması olarak görüyor ve doğru buluyorum.
“15 Gün Süreyle Belirlenecek”
Salt çoğunluk ile karar alan malikler tarafından, alınan karar ile anlaşma şartlarını ihtiva eden teklifin salt çoğunlukla alınan karara katılmayan maliklere, noter vasıtasıyla veya ilgili muhtarlıkta 15 gün süre ile ilan edilmek suretiyle bildirilecek.
“İptal Edilmesi Durumunda ”
Satış işleminin satış bedelinin eksik hesaplandığı gerekçesi ile iptal edilmesi durumunda, satış bedeli ile yargı kararında belirtilen şekilde hesaplanacak bedel arasındaki fark, hisseyi satın alan malik tarafından hissesi satılan eski malike ödenecek.
” Kendisine Ait Bir Mülkü Olmayacak ”
Kişi yoksulluğunu, dar gelirli olduğunu ispat ederse, işte Türkiye sınırları içinde ikamet edebileceği, kendisine ait başka bir mülkü olmayacak mesela, kriterlerden biri bu. Bu durumda sizin dairenize, örneğin 500 bin TL kapsamında ortak olacak.
Halkın endişesi de bu yönetmelikle giderilmelidir. Söz konusu yasa değişikliği olumlu fakat yeterli değil. Kentsel dönüşümün önündeki esas engel maliyetlerdir.
“Dönüşüm Teşvikleri Yönetmelikle Acilen Güncellenmeli ”
Kentsel dönüşüm teşvikleri yönetmelikle acilen güncellenmelidir. Esasında halk riskli yapıda oturmak istemiyor, dönüşüm istiyor, fakat uygun şartlarda krediye ulaşamıyor, kira yardımları çok düşük kaldı.
“1.Derece Deprem Bekleyen İllerde Sağlanmalıdır.”
Deprem bölgesine özel sağlanan “faizsiz kredi ve hibe” teşvikleri Isparta gibi deprem bekleyen 1. Derece deprem illerine de sağlanmalıdır.