Merkez, bu yılın ilk 6 ayında 30 hastaya uygun kök hücre temin edildiğini ve Isparta’da 1300’ü aşkın bağış alımı yapıldığını açıkladı. Bu bağışlar sayesinde 30 hasta yeniden hayata tutundu.
Kök Hücre Bağışı Hayat Kurtarıyor
Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Mehmet Güzel Dülkar, kök hücre bağışlarının özellikle kanser tedavilerinde önemli bir rol oynadığını belirterek, bağış işlemlerinin Kızılay merkezlerinde gerçekleştiğini ifade etti. Ancak, bağışçı olabilmek için 18-50 yaş arasında olmak gerektiğini hatırlatan Dülkar, kendisinin 50 yaşını geçtiği için bağışçı olamayacağını söyledi.
Dülkar, kök hücre bağışının bir yaşam kaynağı olduğuna dikkat çekerek, “Bir bağışçının genetik yapısının uyumlu olduğu bir hastaya umut olması büyük bir mucize. Bu sadece bir destek değil, hastalığı tamamen yok eden bir çözüm sunuyor. Bir arkadaşım 4 yıl boyunca kök hücre adayı bekledi ve sonunda uyumlu bir hasta ile eşleşti. Bu haber hepimizi çok mutlu etti” şeklinde konuştu.
Her Bağış, Bir Hayat Kurtarır
Kök hücre bağışlarının genetik uyum gerektirdiğini belirten Dülkar, her bağışın ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bağışçı sayısının arttıkça, hastaların daha fazla şansa sahip olacağına dikkat çeken Dülkar, vatandaşları kök hücre bağışı konusunda duyarlı olmaya çağırdı. “Her bağış, bir insanın hayatını kurtarma şansı demek” dedi.
Kızılay’ın Çalışmaları Umut Olmaya Devam Ediyor
Kızılay, lösemi ve diğer ağır hastalıklarla mücadelede kök hücre bağışları ile umut ışığı olmaya devam ediyor. Uygun eşleşme oranlarının artmasıyla birlikte, daha fazla hasta kök hücre nakli sayesinde sağlıklarına kavuşabilecek. Kızılay’ın bu alandaki çalışmaları, bağışçılar sayesinde hastaların hayatına dokunmaya devam edecek.