Hiçbirini bilmiyormuşuz: İbn-i Sina’nın reçetelerinde yer verdiği gıdalardan ve faydalarından örnekleri sizler için derledik:
Büyük hekim, kimi gıdalardan da kitaplarında ayrıca bahseder. Bugün bile hala çok tükettiğimiz gıdaların hiç fark etmediğimiz faydaları var.
• Badem yağı: Yolculuklarda susuzluk giderici, yumuşatıcı ve müshil olarak da bilinir.
• Karabiber: İştah açıcı, soğuk algınlığı giderici, öksürük kesici. Tam bir boğaz dostu.
• Nar kabuğu: İshal kesici, kan kesici, tenya düşürücü. Yapılışı da basit: 100 gr. ekşi nar kabuğunu 2 litre suda kaynatın ve soğumasını bekleyin. Soğuyunca bu suyu içtiğinizde ishaliniz kesilecektir.
• Sumak: Yara tedavisinde ve ishal kesici olarak kullanılırken İbn-i Sina sumağın bal ile karıştırılarak yaralara sürülebileceğini anlatır. Yine sumak, deniz tutanlara yolculuk esnasında verilerek şikayetlerin giderilmesini de sağlar.
• Turp: Sindirim ve karaciğer tıkanıklıklarına iyi gelir. Bununla da kalmaz saç dökülmesine, sivilcelere fayda sağlayıp yara izlerini siler, öksürüğü geçirir.
• Hindiba: Göğüs sıkışmasına ve kalbe iyi gelir.
• Tarçın: Katarakt başta olmak üzere göz hastalıklarında bir numaralı isim tarçın.
• Rezene: Göz akıntınız varsa rezeneyi sürme gibi çekerek akıntının rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
• Ayva: Özellikle kadınlar, regl döneminde ayvayı bol bol tüketerek kanamanın azalmasını sağlayabilir.
• Kavun: Ödem söktürücü olarak hep maydanoz tüketilir ama kavunun hakkı yenir. Halbuki yazın çok tükettiğimiz kavun idrar-ödem söktürücüdür.