Isparta Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven yüksek seyreden sıcaklıklarda beton dökümüne ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bildiri yayınladı. Ataseven yayınladığı bildiride;
”Isparta’da bu hafta termometre sıcaklığı 40 dereceyi aşacak. Bilim insanlarının ifadesine göre tarihin en sıcak yazını yaşıyoruz. Aynı zamanda termometre ısımızın Antalya’dan 6-7 derece yüksek olduğu anormal günler yaşıyoruz. Bu rekor sıcaklıklarda inşaatlar devam etmekte ve betonlar dökülmektedir. Şantiyeci bir arkadaşın bugünkü beyanı şöyleydi: “Öğlen betonu döktük, yemeğe gittik geldik betonun kupkuru olduğunu ve çatladığını gördük.” Gerekli tedbirler alınmadığında beton dayanımının düştüğü bilinmektedir. Bu da sağlam bina üretimini olumsuz etkileyecektir.
Beton dökümünde “Sıcak Hava”, TS 1248 (Anormal hava şartlarında beton dökümü) standardına göre; beton dökümü sırasında ortalama sıcaklığın art arda üç gün süre ile 30 °C` nin üstünde bulunduğu süredeki hava durumu olarak tarif edilir. Sıcak havada oluşan problemlerin çoğunluğu, çimentonun hidratasyon hızının artması ve taze beton karışımındaki suyun buharlaşma hızının artması ile ilişkilidir. Sıcak havaya bağlı olarak taze betonda; mukavemetinin ve beton sınıfının düşmesi, priz süresinin kısalması, plastik rötre çatlaklarının artma olasılığı gibi problemler ortaya çıkar. Bunun yanında betonda erken mukavemetlerde (3 ve 7 gün ) beklenin üzerinde mukavemet alınırken, nihai mukavemette (28 gün) kayıplar söz konusu olabilmektedir.
Bakanlıktan lisanslı ve yetkili Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarları tarafından beton dökümü sırasında alınan çipli beton numuneleri klima ile soğutulan ve belli sabit sıcaklıkta tutulan kür havuzu odasında 28 gün bekletilmektedir. Fakat uygulamada inşaattaki Beton 40 derece güneşin altında beklemektedir.
Uygulamacıların sıcak havada beton dökümüne karşı alabileceği bazı önlemler aşağıdaki gibi özetlenebilir;
• Çok sıcak ve kuru havalarda beton dökme işleminin akşam veya gece vakitlerinde yapılması yararlı olur.
• Beton dökümünden önce beton kalıbı ve donatı ıslatılmalı, ıslatma suyu buharlaşır buharlaşmaz döküm yapılmalıdır.
• Erken su kaybı betonda plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeylerinin ıslak bezlerle örtülmesi gereklidir. Bezlerin kurumasına imkân verilmemeli ve kısa aralıklarla su püskürtülerek ıslatılmalıdır. Böylece, döküm sonrasında betondan rutubet kaybı önlenmiş olur.
• Betonu doğrudan güneş ışığından mümkün olabildiğince korumak gereklidir.
• Betonun hidratasyon ısısını düşüren cüruf veya kül katkılı çimento kullanılmalıdır.
• Sıcak havada betonun erken kürü daha büyük önem kazanır, dökülen betonu ilk günden itibaren her gün birden fazla kez sulamak zaruridir.
• Uzmanlar bu sıcak havalarda güneşin altında uzun süre çalışmanın ciddi hayatı riskler ihtiva ettiği noktasında uyarılar yapmaktadırlar. İşçilerin iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli tedbirlerin alınması önerilmektedir.
40 derece güneş altında çalışmak zorunda olan başta inşaatçı arkadaşlarımız olmak üzere dışarıda çalışan tüm emekçilerimize sabırlar diliyoruz.”ifadelerine yer verdi.