Orman Yangınlarıyla Mücadele İçin “Orman Benim” Kampanyası Düzenlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı'na Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman yangınlarının önlenmesi, olası yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararların en aza indirilmesi ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla tüm illerle aynı anda "Orman Benim" kampanyası başlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman yangınlarının önlenmesi, olası yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararların en aza indirilmesi ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla tüm illerle aynı anda “Orman Benim” kampanyası başlatıldı.
Ormanların genişliği göz önüne alındığında, bu alanları çöplerden ve atıklardan arındırmak, temiz tutmak ve korumak sadece bir kurumun değil, tüm toplumun sorumluluğudur.
Orman yangınlarının %90’ının insan kaynaklı olduğu gerçeği, ormana atılan atıkların yangınların başlamasına ve yayılmasına önemli katkıda bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca doğaya atılan cam, plastik ve kâğıt gibi atıklar da yangına neden olabiliyor.
Bu hassas konuya dikkat çekmeyi ve ormanlardaki atıkları toplamayı hedefleyen kampanya Isparta’da İstanbul yolu üzerindeki 15 Temmuz 2016 Demokrasi Şehitleri Ormanı’nda başlatıldı. Burada düzenlenen program Vali Aydın Baruş, Orman Bölge Müdürü Rifat Ataş, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, Orman Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile orman teşkilatı mensupları katıldı.
Konuşmasında, kampanya ile birlikte toplumsal farkındalığın artırılması ve gelecek nesillerde bu farkındalığın her daim korunmasını amaçladıklarını söyleyen Vali Baruş konuşmasına şöyle devam etti: “Sizlerin de burada müşahede ettiğiniz gibi insanların girdiği her yerde çöpleri görüyoruz. Çevreye atılan orman içerisine atılan plastikleri ve cam eşyaları görüyoruz ve biliyoruz ki kuraklığın arttığı, hava sıcaklık ortalamasının son derece yükseldiği zamanlarda özellikle bu atık maddelerin orman yangını çıkarma ihtimali çok fazla. Yine insan kaynaklı olarak yol kenarlarında özellikle sönmemiş sigara atılması neticesinde orman yangınlarının çıktığını hepimiz biliyoruz. Isparta olarak yüzölçümümüzün yaklaşık yüzde 50’si kadar orman varlığımız var. Ormanlarımızı büyük bir hassasiyetle koruyarak neşesinden, cıvıltısından, gölgesinden yararlandığımız ormanlarımızı canımız bilerek; kesinlikle orman içerisine atıp çöp bırakmamalıyız. Herhangi bir faaliyet neticesinde piknik yerlerinde bir ateş yakmışsak ki diğer yerlerde zaten ateş yakılması yasak orman içlerinde, bu ateşleri sonuna kadar söndürmeden etkisiz hale getirmeden terk etmememiz gerekmektedir. Bu yıl da sizlerin de bildiği gibi yağış rejiminin düzensiz seyretmesi, yağış miktarının azalması neticesinde önümüzde zorlu bir yaz bizleri bekliyor, inşallah önümüzdeki hafta orman yangınlarıyla mücadele komisyonu toplantımızı yapacağız ve ormanlar içerisindeki faaliyetleri kısıtlayacak valilik kararını alacağız. Bu kuraklık gösteriyor ki bu yılki orman içerisine girme yasakları daha erken başlayacak ve daha uzun sürecek. Bugünkü kampanyaya katılarak orman içerisindeki atıkların temizlenmesine örnek olacak bir çalışma yapacağınız için sizleri tebrik ediyorum. Herkesten tüm Ispartalılardan bu konuda duyarlılık beklediğimizi ifade etmek istiyorum”
Ardından programa katılanlar orman içerisindeki çöpleri topladılar. Toplanan çöpler arasında doğada yüzlerce yıl çözülmeyen plastik atıkların yanında güneş ışığıyla birlikte orman zeminine mercek etkisi yaratarak yangına sebebiyet veren cam şişelerin çokluğu dikkat çekti.
Exit mobile version