Ramazan Bayramı süresince, şehirler arası seyahat eden milyonlarca vatandaş nedeniyle trafikte büyük yoğunluk yaşandı.
Trafik akışını düzenlemek ve olası kazaları önlemek için çok sayıda trafik memuru görev başındaydı. Gece gündüz demeden birçok yerde radar kontrolleri yapıldı. Özellikle Düzce’de, bayram tatili boyunca trafik ekipleri radarla hız denetimi gerçekleştirdi. Fakat, bazı sürücülerin radarlı bölgeleri karşı yönden gelenlere far yakıp söndürerek haber verdikleri tespit edildi.
Bu duruma karşılık olarak, radarın olduğu yerin biraz ilerisine ikinci bir kontrol noktası kuruldu. Uyarı yapan sürücüler bu yeni noktada durdurularak, her birine 690 TL tutarında ceza kesildi. Toplamda 66 sürücüye ceza yazılırken, sürücülerin cezalara tepkisi şaşkınlık oldu. Bu konu sosyal medyada geniş yankı buldu ve kullanıcılar arasında tartışma konusu oldu. Kimi kullanıcılar uygulamayı eleştirirken, kimi ise trafik ekiplerinin bu tutumunu destekledi.
Adli Bilirkişi Dr. İbrahim Can konu hakkında yaptığı açıklamada, “Sürücüler, radar kontrolünün olduğunu diğer sürücülere selektör yaparak iletiyorlar. Toplumda bu davranış yardımseverlik olarak görülse de, uzun farların bu şekilde kullanılması Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 127. maddesini ihlal eder ve bu yüzden idari para cezası uygulanabilir. Ancak, trafik polisinin uyguladığı ceza, kanunun 51/5 maddesi veya benzeri bir maddeye dayanıyorsa, bu durum prosedüre uymaz” ifadelerini kullandı.
Dr. İbrahim Can, idari para cezası alan sürücülerin örnek kararlarla itiraz etmelerinin önemini vurgulayarak, “Sürücülerin ilk olarak cezayı indirimli tutar üzerinden belirlenen sürede ödemeleri ve sonrasında Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak itiraz etmeleri gerekmektedir. Bu itirazın başarılı olma şansı oldukça yüksektir. Nitekim Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin 2014 yılında verdiği bir emsal karar bulunmaktadır” dedi.