Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlendi. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerinden Prof. Dr. Recep Çetin, meme kanserinde erken tanıya dikkat çekmek amacıyla KFK Ajans muhabirine konuştu.
Meme kanserinde erken teşhisin tedavi sürecini kolaylaştırdığını vurgulayan Çetin; ‘’Erken tanı olduğunda yaşam kalitesi ve yaşam süresinin olumsuz etkilenmesi söz konusu olmuyor. Kadınların tarama programlarına katılmaları gerekiyor.’’ dedi.
Meme kanserinde genetik yatkınlığın ve ailesel geçişlerin ön planda olduğunu söyleyen Recep Çetin; ‘’ Hastalarımızın yaklaşık yüzde 10’u genetik sebeplere bağlı oluyor. Yüzde 15’i ailesel geçişlerden kaynaklı oluyor. Genç hastalarımızda daha dikkatli olmaya çalışıyoruz.’’ şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Recep Çetin, doğum yapan ve emziren kadınların meme kanserinden korunmasında faydalı olabileceğine fakat bunun tarama testlerinin önüne geçmemesi gerektiğine dikkat çekti. ‘’Hastalarımızın kendilerini tanımaları gerekiyor. Adet sonrası kendilerini muayene etmelerine ve 35 yaşından sonra düzenli olarak taramalarını yaptırmalarını öneriyoruz.’’ dedi.
Erkeklerde meme kanserine yakalanmanın yüzde 1 oranında seyrettiğini ifade eden Çetin; ‘’Erkeklerin de herhangi bir anormal belirti hissetmeleri halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önemlidir.’’ dedi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör