Isparta’da 2 bin dekar alanda hasadına başlanan karanfilde 300 milyon dal rekolte bekleniyor.
Deregümü köyün ve Çünür bölgesinde ilkbahar aylarında dikilen karanfillerin hasadına başlandı. Tomurcuk halinde kesimi yapılarak seçilen karanfiller, demetler halinde paketleniyor.
Karanfil demetleri, tırlarla çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.
Rengarenk ürünler Almanya ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor. Köyde bu sezon 2 bin dekar alanda 300 milyon dal karanfil rekoltesi bekleniyor.
Isparta, karanfil üretiminde de son yıllarda önemli bir merkez haline geldi.
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk gazetecilere yaptığı açıklamada, Deregümü köyü ve Çünür bölgesinde 2 bin dekar alanda üretim yapıldığı belirtti.
Bu yıl 300 milyon dal karanfil rekoltesi beklediklerini ifade eden Selçuk “ Hasadımız başladı, kazasız belasız bir sezon olur inşallah. Avrupa ülkelerine ihracımız çok fazla, Almanya, İngiltere ve Rusya başta olmak üzere karanfil ihracatı gerçekleştiriyoruz. Isparta’da üretilen karanfiller Avrupa’da alıcı buluyor. Karanfil üretimi çok bir iş, üreten ülke ekonomisine katlı sağlayan her bireye Ziraat odası olarak çok teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
Karanfil üretici Murat Aslan karanfil dikimine Eylül ayında başladıklarını, yaklaşık 9 ay sonra hasat mevsiminin geldiğini belirtti.
85 dönümlük alanda karanfil üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Aslan “Kışın diktiğimiz karanfillerin hasadını gerçekleştiriyoruz. Bunların hasadı bitmek üzere Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına karanfil hasadını yayıyoruz. Karanfil üretimi yapılan alanlarda yaklaşık 15 aile çalışıyor her kesime ekmek kapısı oluyor”