Yerel Seçim sonrası ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar, sıkı para politikasının devam edeceğine işaret ediyor.
Hükümet, enflasyonla mücadelede izlenen yolun doğru olduğuna ve bu politikanın yılın ikinci yarısında da sürdürülmesi gerektiğine inanıyor. Verilen bu kararın otomobil pazarı başta olmak üzere krediye erişim ve yatırım araçları üzerinde nasıl etkiler yaratacağı merak konusu.
ikinci el otomobil piyasasındaki olası değişiklikler ve döviz kurlarının beklentileri , tüketiciler ve yatırımcılar için büyük önem taşıyor. Piyasa Uzmanı Osman Narlı ise , araba sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak , otomobile yatırım yapan halka uyarılarda bulundu.
Narlı , “Seçimlerin ardından hükümet tarafından yapılan açıklamaları net: sıkı para politikası devam edecek. Çünkü enflasyonla mücadelede doğru adımlar attığımıza inanıyoruz ve bu yolu yılın ikinci yarısında da sürdürmek zorundayız.
Bu açıklama , şu anlama geliyor: sıkı para politikası sürecek, krediye ulaşım zor olacak ve otomobil satışları kredili olmadığı için yatırımcı otomobil piyasasına gelmeyecek. Otomobil fiyatları, enflasyon oranında artmayacak.Yine de, otomobillere zam gelmeyeceğini düşünmeyin. Aylık bazda, 1.500.000 TL’lik bir otomobile 20.000 – 30.000 TL zam gelmiş olsa bile, bu enflasyonun çok altında olduğu için otomobil, yatırım aracı olarak cazip olmayacak ve kaybettirmeye devam edecek. Döviz kuru beklentilerine gelince, seçimden sonra büyük bir artış bekleyenler yanıldı. Kurda artış olasılığı var ancak bu, enflasyon oranlarının altında kademeli bir artış olacak. Bu durum, ne otomobil piyasasını ne de döviz ya da başka yatırım araçlarına yatırım yapmış kişileri memnun edecek bir gelişme olacak. Otomobil piyasasında seçimden sonraki aylarda, bayiler eldeki otomobillere ufak da olsa zam yapacaklar. Ancak, bu zamlar ikinci el piyasasında otomobil sirkülasyonunu azaltacak, çünkü galerici ve alıcılar yüksek fiyatlar nedeniyle çekimser kalacaklar.” açıklamalarında bulundu.